onsdag 15.01.2025

Fler lokala energigemenskaper med nytt digitalt verktyg

22 aug 2024

Energigemenskap innebär att man kopplar samman närliggande byggnader i ett mindre system där man kan producera, dela, återvinna och och lagra energi. Energigemenskaperna är kooperativa föreningar där medlemmarna samarbetar för att producera, konsumera och dela förnybar energi.

Ett exempel på en blivande energigemenskap är stadsdelen Tamarinden i Örebro som nu är under uppbyggnad. Området omfattar tio fastigheter med 800 lägenheter och är planerad att stå klart 2027.

Och runt om i landet finns många fler exempel på energigemenskaper ofta med gamla anor och i sin organisation ganska likt de lokala gemenskaper runt ägande och drift av exempelvis vägar och vattenanläggningar som dominerar stora delar av glesbygden.

För att underlätta skapandet och planerande av nya energigemenskaper lanserar organisationen Coompanion ett digitalt verktyg, Framtidskraft.

I verktyget kan användare experimentera med olika förnybara energikällor och direkt få en uppskattning av energiproduktion, energibalans och investeringskostnader.

Verktyget är gratis och tillgängligt online och riktar sig både till stadsmiljöer och landsbygd.

Verktyget bygger på de möjligheter som EU:s Clean Energy Package erbjuder, vilket gör det enklare att etablera energigemenskaper i framtiden. Även om Sverige ännu inte har implementerat alla delar av detta paket i nationell lagstiftning, finns det inget som hindrar skapandet av energigemenskaper redan idag.

Framtidskraft är utvecklat av Coompanion Värmland i samverkan med Torsbyföretagen Sticky Beat och Sebrafilm, med stöd från Leader Närheten, Leader 7-sam och EU Jordbruksfond.

Dela artikeln!